Meram Yer Tutucular, Yer Tutucular ve Fiyatları, Konya Yer Tutucular, Konya Yer Tutucular ve Fiyatları, Konya Çocuk Diş Hekimi ve Meram Çocuk Diş Doktorları

Konya Meram Özel Diş Polikliniğinde Yer Tutucular işlemi yapılmaktadır. Yer Tutucular ve Yer Tutucular fiyatları hakkında bilgi almak için Meram Özel Diş Kliniğimizden randevu alabilirsiniz.

Yer Tutucu Nedir?

Yer tutucu ihtiyacının değerlendirilmesinde hastanın dental yaşı kronolojik yaşından çok daha önemlidir. Diş yaşı, dişlerin kron ve köklerinin kireçlenme ve sürme zamanı ve bunların sırasıyla ilgilidir. Dişler genellikle köklerinin 3/4’ü tamamlanınca sürerler. Kökün 3/4’ü tamamlanmadan kemik kaybı olmuşsa sürmenin hızlanacağına güvenilmemelidir ve yer tutucu yapılmalıdır.

Yer tutucuya karar vermek için öncelikle periapikal ya da her 2 diş arkının da izlenebileceği daha geniş kapsamlı olan panoramik filmler alınmalıdır. Filmlerden sürmemiş daimi dişin kök gelişimi ve üzerindeki kemik miktarı incelenerek, çocuğun diş yaşı hakkında yeterli bilgi elde edilerek yer tutucu yapılmasına karar verilmelidir.

Erken Süt Dişi Kaybından Sonra Müdahaleler

Süt dişi kaybından sonra en fazla kayma ilk 2. haftayla 6. ay arasında oluşur. Dişlerinin çekilmesinin ardından 1 hafta-10 gün içerisinde yara iyileşmesi tamamlanınca, ölçü alınarak, yer tutucu hazırlanmalıdır. Buna karşın 3-4 yaş öncesi çocuklarda köpek dişlerinin arasında erken süt ön dişlerin kaybı sonrası, yer kaybı meydana gelmediği ve yer tutucu yapmaya gerek olmadığı unutulmamalıdır.

Yer tutucu yapımına karar vermek için çekilen röntgende gelişmekte olan küçük azı dişlerinin üstlerindeki kemik seviyesinin miktarı değerlendirilir. Bu dişlerin 1mm kemiği eritip hareket etmeleri en az 6 ay sürer.

Yer tutucuların görevi nedir?

Ağızdaki bazı dişlerin kaybı sonucunda yaşanan dişin oluşturduğu boşluk, altındaki sürekli dişin sürmesine kadar mutlaka bir yer tutucu desteğiyle korunmalıdır. Büyük bir titizlikle hazırlanan yer tutucular, çocukların diş, çene yapılarına uygun bir şekilde tasarlanırlar. Uygulanmaları ve kullanımları da oldukça kolaydır.

Yer Tutucuların Özellikleri Nelerdir?

  • Uygulama için sadece tek seans yeterlidir.
  • Periodontal sorunlara sebep olmazlar.
  • Metal alerjisi oluşturmazlar.
  • Yer Tutucuların Ağız İçerisinde Yapıştırılmasından Sonra Nelere Dikkat Etmelisiniz?
  • Uygulama sonrasında ağızdaki yer tutucuya dil veya parmakla bastırılmamalıdır.
  • Düzenli fırçalanmalıdır. Yer tutucunun çevresi mümkün olduğunca hijyenik tutulmalı
  • Yer tutucuların yapıştırılmasından sonra düzenlilikle diş hekimi kontrolü gereklidir.
  • Yer tutucuların yerinden çıktığı durumlarda hemen ortodontist veya pedodontiste başvurarak yer tutucu yeniden yerine yapıştırılabilir.
  • Yer tutucuların yapıştırılmasından sonra düzenlilikle diş hekimi kontrolü gereklidir.
  • Hareketli Yer Tutucular Kimlere Uygulanır?
  • Birden çok diş kaybı yaşayan çocuklarımız için uygulanabilirler.
  • Okluzal fonksiyonu ve diş eksikliğini tamamlama görevine sahiptir.

Yer Tutucuların Bakımı Nasıl Yapılır?

Sabit yer tutucuların bakımı da aynı şekilde diğer dişler gibi bakımı yapılmaktadır. Düzenli olarak yer tutucunun çevresini fırçalamaya özen gösterilmelidir. Hareketli yer tutucuların ise yemek yerken çıkarılmaları tavsiye edilmektedir. Apareyler, yemek yenmesi ve dişler fırçalanması sonrasında yerlerine takılmalıdır.