Kompozit dolgu dişlerde çürüme, çatlak, kırık ya da buna benzer durumlar nedeniyle bozulan diş yapısının onarımı için tercih edilen bir dolgu yöntemidir. İşlemler sırasında dişin çürümüş ya da zarar görmüş kısmı çıkarılır ve ardından temizlenir. Ayrıca dişlere özel adevizler uygulanır ve bunun ardından ise dişlere kompozit dolgu yerleştirilir. Bunun yanında dişlerde estetik açıdan etkili sonuçlar ortaya çıkardığı için estetik dolgu olarak da tanımlanır.

Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit dolgular diğer adıyla reçine dolguları olarak da bilinir. Çeşitli kimyasal bileşenlerin yanı sıra seramik kullanılarak üretilir. Bu dolgular ile ağızda çiğneme ve ısırmanın daha güçlendirilmesi sağlanır. Ayrıca azı dişi olarak bilinen arka dişlerde rahatlıkla kullanılabilir. Bunun yanında dişlerle aynı renkte üretilebildiği için ön dişlerin kullanımında da uygundur. Fiyat ve performans açısından bir değerlendirme yapılması halinde kompozit dolgular oldukça tatmin edici materyaller olarak karşımıza çıkar. Kompozit dolguların bir üst kalitedeki malzemesi ise full seramik dolgudur.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgu işlemleri öncesinde birtakım incelemeler yapılır. Bunların başında dolgu yapılacak dişteki çürükler gelir. Eğer dolgu yapılacak olan dişte çürük varsa, ilk olarak bu çürükler temizlenir. Genelde lokal anestezi ile yapılan işlemler, yüzeysel uygulamalarda anesteziye gerek duyulmadan da yapılabilir. Dişin dolgu için tam olarak hazır hale getirilmesi adına birtakım temizlik ve rötuş işlemlerine ihtiyaç duyulur. Bu işlemlerin tamamlanması ardından ise dolgu yerleştirilir.

Kompozit dolgu uygulaması sırasında mevcut dişlerin orijinal yapısına uygun bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. Bunun yanında dolgunun dişin işlevini tam olarak yerine getirecek şekilde yerleştirilmesi ya da düzeltilmesi önemli bir konumda yer alır. Dolguda düzeltme işlemi ısırma provası ve dille yüzey kontrolü esnasında en uygun şekli dişe aldırmak adına yapılır. Ayrıca uygulama sırasında diş hekimi de hastadan bu tür provaları yapmasını talep eder. Diş üzerinde dolgunun en uygun ve sorunsuz bir şekilde kullanılmaya başlaması ile düzletme işlemi sona erer.