Çocuklarda Diş Kazaları Nelerdir?
Enerji seviyelerinin yüksekliği ve büyüme çağında olduklarından dolayı aktif bir şekilde hareket etmeleri, çocuklarda diş kazaları gibi problemleri de beraberinde getirebilir. Diş kazalarını genel itibarıyla birkaç başlık altında sıralamak mümkündür.
Bunlar; küçük ya da büyük çaplı kırılmalar, içe doğru gömülme ya da yerinden oynamalar, diş kayıpları ve gevşeme şeklinde özetlenebilir. Bahsedilen bu problemler süt dişlerinde görülebildiği gibi kalıcı dişlerde de oluşabilir. Kırılma, gömülme, yer değiştirme, diş kaybı ya da gevşeme gibi tüm rahatsızlık çeşitleri, tedavinin gidişatını da belirleyecektir.
Çocuk yaştaki hastaların büyük çoğunluğunda, çürüklerden sonraki en sık görülen problem diş travmalarıdır. Diş travmaları, kazalar sonucu meydana gelir. Trafik kazaları diş travmalarına neden olabilir. Ancak küçük yaştaki çocukların diş travmaları genellikle ön dişleri üzerine düşme şeklinde kendini gösterir. Erken yaştaki diş kazaları, daha da büyük problemlere yol açabilir. Elbette ki bu problemler, tedavi yapılmadığı takdirde ortaya çıkar. Gelişimsel ya da yapısal bozukluklar meydana gelebilir, çene ya da dişlerde hasar oluşabilir. Yapılması gereken, vakit kaybetmeden tedavi etmektir.
Çocuklarda Diş Kazaları Neden Olur?
Çocuklarda görülebilecek diş kazalarının pek çok farklı nedeninden söz edilebilir. Gündelik yaşam sırasında, herhangi bir anda düşme, vurma, çarpma gibi görünmez kazalar sonucu problemler yaşanabilir. Yalnızca dişlerdeki komplikasyonlar değil, çene bölgesinde de sıkıntılar çıktığı görülür.
Basketbol, futbol, voleybol ya da kişisel sporlar ile uğraşan çocuklar, oyun esnasında kazaya maruz kalabilir. Son yıllarda paten, kaykay ve elektrikli kaykay gibi aktivitelerin de ortaya çıkmıştır. Gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde bu aletleri süren çocuklar da düşmekte, diş kazaları yaşamaktadır. Ayrıca henüz erken yaşlardaki minikler, kol ve bacak koordinasyonlarının yetersizliği nedeniyle de düşer. Bu kazalar, oldukça normaldir. Önemli olan, olası bir diş kazası sonrası yapılması gerekenlerdir.
Çocuklardaki diş kazalarının şiddeti, rahatsızlığın boyutu üzerinde de belirleyicidir. Ufak şiddette bir kaza geçirildiyse diş etlerinin zarar görmesi olasıdır. Yumuşak bir yapıya sahip olan diş etleri, dişlere kıyasla daha savunmasızdır. Ancak düşmenin şiddeti arttıkça problemin boyutu da o denli artar. Olası bir şiddetli kazanın sonucunda diş etlerinin yanı sıra dişlerde ve çene kemiğinde de hasarlar meydana gelebilir. Görünüm itibarıyla bir probleme rastlanmasa da yine de tedbirli olmak gerekir. Ağız sağlığını etkileyebilecek bazı sorunlar, dışarıdan görülmeyebilir. Ebeveynin yapması gereken, vakit kaybetmeden diş hekimlerine başvurmaktır.